Nasi met Javaanse saté
Iedereen eet wel eens nasi met saté, maar de Javanen doen het net even anders. Javaanse saté is eigenlijk als elke andere saté met toevoeging van enkele typische Javaanse kruiden.
Nasi
- 400 gram gekookte witte rijst
- 1 prei in halve ringen
- 3 winterpenen in kleine blokjes
- 2 gesnipperde sjalotjes
- 3 gehakte teentjes knoflook
- 1 gesnipperde Madame Jeanette
- 3 eieren
- 4 eetlepels olie
- 50 gram doperwten
- 200 gram mais
- 4 eetlepels Nasi Trafasi
- 1 theelepel Trassi Trafasi
- Klein handje selderijblad
- 2 lente-uitjes
Javaanse saté
- 500 gram kippendijen
- 2 grof gesneden knoflook teentjes
- 1 grof gesneden ui
- 1 eetlepel Faja Lobi Nasi Trafasi
- 1 zak Faja Lobi
- Pinda Sambal
- 1 gesnipperde ui
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 geperste teentjes knoflook
- ½ gesnipperde Madam Jeanette
- 150 milliliter kokosmelk
Zuurtje
- 1 komkommer in schijfjes
- 2 uien in halve ringen
- 6 eetlepels kristal suiker
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- ½ theelepel zout
- 250 milliliter warm water
- 250 milliliter azijn