25 december 2024

Tessel in Cyberspace

Featured Video Play Icon

Activisten van vandaag staan op een virtuele frontlinie. Via Instagramstories leren we in een handomdraai over sociaal onrecht, met GoFundMe’s zamelen we vliegensvlug geld in en via hashtags eisen wij onze plek op in cyberspace. Maken wij de wereld echt beter, hier op het wereldwijde web?

In deze aflevering wordt de hoofdvraag van de serie geïntroduceerd: hoe effectief is cyberspace als strijdtoneel van sociaal activisme? Het internet kan essentieel zijn voor activisme, maar op online acties klinkt ook veel kritiek. Maak je echt het verschil of ben je een clout chaser, die roept om vooral diens eigen populariteit te boosten?

Met de opkomst van social media en websites als OnlyFans is online sekswerk toegankelijker dan ooit. Al sinds de jaren zeventig vragen feministen zich af of sekswerk niet objectificerend, vrouwonvriendelijk en stigmatiserend is. Toch zou je ook kunnen stellen dat online sekswerk empowerend is voor vrouwen. Tessel duikt in de 18+ hoek van de cyberspace en vraagt zich af wat het internet sekswerkers heeft gebracht in hun zoektocht naar onafhankelijkheid. Ze doet dit met dominatrix Coco, die op OnlyFans content maakt, Feya die content maakt op Pornhub en QuennDragon, die mannen uitscheldt voor geld.

Sommige TikTok-gebruikers stellen dat het algoritme ze al queer-content voorschotelde voordat ze zelf uit de kast waren. Er zijn onderzoekers die de toename aan transpersonen een ‘sociale besmetting’ benoemen en stellen dat tieners elkaar via chatgroepen ‘aansteken’. Hoe werken die algoritmes en welke rol speelt het internet in de ontdekking van LHBTI-identiteiten? Tessel bevraagt haar eigen coming out en discussieert over queeractivisme en de online zoektocht naar je identiteit met biseksueel en neuroqueer Jamela, agender en demigirl Nadine en kunstdocent Sarah, die niks heeft met labels.

De manosphere is een terrein van het internet waarop veelal mannen zich bevinden uit diverse subgroepen: incels, pick up artists, men’s rights-activisten, crypto-handelaren en aanhangers van mensen als Jordan Peterson en Andrew Tate. Wat ze gemeen hebben, is dat ze terugverlangen naar ‘traditionele mannelijkheid’ en het vaak niet zo hebben op feminisme. Hoe leggen jongens op het internet de weg af naar de manosphere? Hoe vrouwonvriendelijk is het daar en komt het ooit nog goed met hun vertrouwen in de wereld? Dat onderzoekt Tessel met crypto-influencer Shariff, Mancademy-oprichter Rienk en ex-lid van de Red Pill Community Joël.

Geef een reactie