29 december 2024

Knaldrang

Featured Video Play Icon

Rammen, springen, een zestal kleddernatte oksels in je gezicht en een onbedoelde stomp in je maag – volgens Max Vet (23) een korte omschrijving van de hemel. Uitgaan, en dan vooral moshpitten op punkfeesten, is voor Max een heerlijke uitlaatklep: 'Het moet zo energiek mogelijk zijn, zodat ik daarna helemaal kapot ben.' Die energie kon hij tijdens de pandemie niet kwijt, dus begon hij maar een band: The Covids. We volgen Max naar zijn lievelingsplek Het Slachthuis in Haarlem, waar onder andere de band De Asbestboys optreedt.

In de zomerserie Knaldrang onderzoekt Tim den Besten na twee corona-rampjaren het belang van feesten. Want wat er op het eerste gezicht oeverloos plat uitziet, is voor een heleboel mensen van onschatbare waarde. In elke aflevering gaat Tim met iemand op stap voor wie feesten een cruciaal onderdeel is van hun bestaan.

Tim gaat deze aflevering op pad met Zakiya Cairo (23), die altijd te vinden is op Kawina- en Afrobeatfeesten. “R&B is leuk, maar Kawina tune en Afrobeat, dat doet iets met je lichaam en geest.” Op deze feesten is Zakiya even niet ‘the odd one out’, zoals in het dagelijks leven, maar kan ze helemaal zichzelf zijn.

Suzanne Olsthoorn (38) en party zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Suzanne heeft lang gewacht met moeder worden – ze was doodsbang dat ze, met kind, de partybloemen niet meer buiten zou kunnen zetten, en dus een deel van zichzelf zou verliezen. Totdat haar moeder zei: “Je hebt mensen die festivals en feestjes zien als een fase, om zichzelf te ontdekken, maar bij jou is het een levensstijl, fundamenteel voor jouw geluk.” Suzanne feest, en probeert samen met haar partner “kickass” ouders te zijn voor hun zoontje van drie. Ze volgen Suzanne en haar kleine op de festivalcamping De Lievelinge.

De Oekraïense Sophia Bulgakova (24) is audiovisueel kunstenaar. Ze groeide op in Kiev, verhuisde op haar 17e naar Londen en streek neer in Den Haag om te studeren aan de kunstacademie. Ze combineert haar kunst het liefst met de club, en experimenteert met kunstinstallaties van stroboscopen en audiovisuele projecties op clubavonden. Sinds het Russische geweld in Oekraïne probeert Sophia troost te vinden in het nachtleven. “Het is een soort therapie, het dansen, je lichaam gebruiken. Ik moet positieve ervaringen opdoen, en mezelf afleiden van het constante negatieve nieuws.” We gaan langs bij Sophia op het FIBER Festival in Amsterdam waar ze haar kunst tentoonstelt en volgen haar naar een optreden van Animistic Beliefs – een DJ-duo dat experimentele techno draait.

Alles veranderde voor Annebel (22) toen ze op haar 18e stopte met haar weinig uitdagende opleiding en de wondermooie undergroundscene ontdekte. Ze vond daar precies wat ze nodig had: inspiratie, diepgang en waardevolle levenslessen. Inmiddels is ze nachtburgemeester van Enschede en programmeur van de Spacebar, de eerste alternatieve club van haar stad. Tim gaat met Annebel een avondje meedogenloos raven.

In coronatijd woonde Daan (19) nog bij diens ouders in een klein dorp. Daan had inmiddels het onderbuikgevoel dat die niet in het perfecte binaire genderplaatje pastte – en omdat een non-binair persoon zich nou niet per se oververtegenwoordigd voelt in kleine dorpen, werd dat een worsteling. Daan belandde in de crisisdienst. Sinds Daan in Utrecht woont en samen met diens vriend Rayan en een heleboel andere queer kornuiten het nachtleven op stelten zet, voelt die zich als herboren. Tim gaat met Daan en Rayan (21) naar het grootste queer evenement van het jaar: de Pride in Amsterdam.

Geef een reactie