18 oktober 2024

Duurzaam groente stomen

Featured Video Play Icon

Duurzaam én snel: groente stomen en tegelijkertijd rijst koken. Hoe je dat doet? Door de groente in een zeef boven de kokende pan met rijst (of pasta of aardappels) te hangen. Omdat je maar één warmtebron gebruikt in plaats van twee, bespaar je een hoop. Maryam laat zien hoe je duurzaam stoomt!

Over stomen: bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Zo blijven smaak en vitamines beter behouden dan bij koken. Om eten te stomen gebruik je een stoomoven, stoompan of stoommandje. Ook een pan met een hittebestendige vergiet en deksel doet het werk.

Benodigdheden:
▸ Pan met deksel
▸ Stoommandje of een zeef die op je pan past

Groente stomen doe je zo:

  1. Begin met het wassen van de rijst onder koud water tot het water helder is. Laat het uitlekken in een zeef. Kook de rijst volgens instructies op de verpakking.
  2. Breng het water aan de kook. Plaats de broccoliroosjes in een stoommandje of zeef en leg deze boven op de pan met kokende rijst. Zorg ervoor dat het deksel goed past, zodat de stoom niet kan ontsnappen. 
  3. Laat de rijst en broccoli ongeveer 10-15 minuten koken op laag vuur, of tot de rijst gaar is en de broccoli zacht maar nog knapperig is. 

Geef een reactie