20 december 2024

KERMISBLOED

Featured Video Play Icon

Kermisbloed is een documentaireserie over vier jonge kermisexploitanten en hun toekomst. Achter de opwindende attracties, felle feestverlichting en luide muziek gaat een keiharde strijd schuil. Wie wil overleven op de kermis moet hard werken en slim ondernemen. Wie kiest nog voor het voortzetten van de familietraditie? En wie gaat voor meer zekerheid en dus voor het ‘burgerbestaan’?

De toekomst van kermis is anno 2021 onzeker. Hogere kosten, lagere bezoekersaantallen en als klap op de vuurpijl: de coronacrisis die het kermisfeest een lange tijd stillegde. We volgen het leven van Denise Speelman (24), Agnes Harms (18), Karel Eckelboom (18) en Toon Hoefnagels (21) die alle afstammen uit een eeuwenoude kermisfamilie. Neemt de nieuwe generatie het stokje over, of kiest die - noodgedwongen - voor een andere toekomst?

De kermis is een goede leerschool: van jongs af aan help je je ouders mee en leer je de fijne kneepjes van het kermisvak. Maar daar blijft het niet bij. Kinderen van de kermis moeten ook gewoon naar school. Nou ja, gewoon: ze zijn aangewezen op rijdende scholen en internaten.

Het is niet ‘plotseling weet je het: ik word kermisexploitant’. Nee, kermis zit in je bloed. De meesten komen ook uit families die generaties lang op de kermis staan. Het is een hechte wereld met een eigen cultuur en tradities. Zoals jong trouwen, veel reizen en wonen in een woonwagen. En als je daarin opgroeit kom je er moeilijk vanaf. Ook al stapt een kermiskind wel de kermiswereld ‘uit’, de kermis blijft altijd in je zitten.

Hogere kosten voor standplaatsen, hevige concurrentie van evenementen, corona: de kermis zit in de hoek waar rake klappen vallen. Kermisexploitanten worden zo gedwongen om te kijken naar andere verdienmodellen of zelfs een leven buiten de kermis. Hoe bereidt de jonge generatie zich voor op deze onzekere toekomst?

Geef een reactie